ناودانی

ناودانی یکی از مقاطع فولادی است که در دسته پروفیل قرار می‌گیرد. این پروفیل از یک سطح افقی که جان نامیده می‌شود و همچنین دو سطح عمودی که بال نام دارد، تشکیل شده است.

تعریف ناودانی :

ناودانی یکی از مقاطع فولادی است که در دسته پروفیل قرار می‌گیرد. این پروفیل از یک سطح افقی که جان نامیده می‌شود و همچنین دو سطح عمودی که بال نام دارد، تشکیل شده است.

ناودانی در جنس‌های مختلفی دسته بندی می‌شود که از مهمترین آن‌ها می‌توان به فولادی،گالوانیزه، آلومینیوم و استنلس استیل اشاره کرد. این محصول بر اساس جنس تولید شده، در قیمت‌های متفاوتی در بازار وجود دارد.

استفاده از ناودانی در ساختمان سازی از اوایل قرن بیستم آغاز شده و در زمان جنگ جهانی اول نیز به عنوان یکی از مقاطع فولادی مهم در صنعت ساختمان سازی بکار برده میشد. بعد از جنگ جهانی دوم، کارخانه‌های تولید کننده فولادی گسترش بیشتری پیدا کرد و به همین دلیل تولید فولاد و ناودانی، رو به فزونی یافت.

با رشد کاربرد سازه‌های فلزی در ساختمان، تقاضا برای محصولات فولادی افزایش یافت و به همین منظور تولید کنندگان به تولید بسیاری از مقاطع فولادی به خصوص ناودانی پرداختند.

انواع ناودانی

ناودانی ها به طور کلی از نظر فرآیند تولید و شکل ظاهری به انواع مختلفی دسته بندی می‌شوند. اگر از لحاظ فرآیند تولید ناودانی را دسته بندی کنیم، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

ناودانی ها به طور کلی از نظر فرآیند تولید و شکل ظاهری به انواع مختلفی دسته بندی می‌شوند. اگر از لحاظ فرآیند تولید ناودانی را دسته بندی کنیم، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

ناودانی به لحاظ فرایند تولید به دو دسته تقسیم می شود اما پیش از اینکه به لحاظ تولید تفکیک شوند، ناودانی که از 3SP معادلST37   تولید می شود قابلیت انعطاف پذیری بیشتری داشته و در خمش و جوشکاری بر روی آن با سهولت بیشتری انجام میشود و یکی از مزایای  شرکت صنایع گرم فلز این است که از این نوع شمش فولادی در فرایند تولید بهره گرفته و همین موضوع باعث افزایش کیفیت و برتری محصولات صنایع نورد گرم فلز است که با برند تجاری “جویا نورد ” به بازار عرضه میشود . محصولات این شرکت به دلیل دارا بودن استاندارد های کیفی مطلوب حتی قابلیت صادرات به بازار های اروپایی را نیز دارد .

ناودانی ها از لحاظ فرآیند تولید به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند:

ناودانی نورد شده

فرآیند تولید ناودانی به این صورت است که شمش خام حرارت دیده با گذر از غلتک‌هایی که به نورد معروف هستند، تولید می‌شود. بسته به سایز نوردها، ناودانی‌ها هم با همان سایز از خط تولید بیرون می‌آیند که به آن‌ها، ناودانـی فابریک می‌گویند.

ناودانی پرسی

ناودانی پرسی، همان طور که از اسم آن مشخص است، از پرس کردن ورق‌هایی به طول 6 و12متر تولید می‌شوند. این نوع ناودانی‌ها، ممکن است در اندازه‌های مختلفی به سفارش مشتری ثبت شوند.

ناودانی پرسی با توجه به ورقی که از آن تهیه می‌شود، در صنایع مختلفی استفاده می‌شود. از این نوع ناودانی‌ها، به دلیل موارد ظاهری و برای ساخت لبه‌هایی که نیاز به صاف بودن دارند، در ساختمان سازی نیز استفاده می‌شود.

به غیر از فرآیند، انواع ناودانی را می‌توان از لحاظ شکل ظاهری دسته بندی کرد:

ناودانی ساده

ناودانی ساده در صنایع ساختمانی و صنعتی استفاده می‌شود.ناودانی های ساده در اندازه های گوناگون از 8 تا 16 متغییر است. ارتفاع این نوع ناودانی‌ها، از 30 میلی متر تا 400 میلی متر است و ارتفاع و ابعاد این نوع محصول، بسته به نیاز مشتری هاست.

ناودانی‌های ساده بسته به نوع مشتری می‌تواند در اندازه‌های مختلفی تولید شود. از ناودانی ساده، در پایه و قاب دستگاه‌های صنعتی، اتاق کامیون، چهارچوب‌ها و … استفاده می‌شود.

ناودانی مشبک

ناودانی مشبک را از ورق گالوانیزه تولید می‌کنند. سوراخ‌هایی روی سطح ورق این ناودانی تعبیه شده است که با استفاده از این سوراخ‌ها، بتوان برای موارد لازم مثل بستن پیچ و مهره استفاده کرد. از ناودانی مشبک در ساخت قفسه‌های فلزی استفاده می‌شود.

ناودانی سبک

ناودانی سبک به نوعی از ناودانی گفته می‌شود که وزن آن از وزن تعریف شده در جدول استاندارد اشتال کمتر است و معمولا این مدل ناودانی به سفارش مشتری تولید می شود.

ناودانی سنگین

ناودانی سنگین از لحاظ وزن و ابعاد، با اندازه‌های ثبت شده در جدول اشتال کاملا برابر است. به طور کلی، ناودانی سنگین بر اساس اندازه های ثبت شده در جدول محاسباتی در تعدادی از کارخانه‌های داخلی کشور و همچنین در برخی از کشورهای اروپایی تولید می‌شود.

به طور کلی می‌توان گفت که ناودانی سبک و سنگین در ابعاد، وزن، الگوی اشتال، قیمت و حتی کاربرد با هم تفاوت‌های اساسی دارند. قیمت نهایی ناودانی سبک و سنگین نیز براساس معیارهایی مانند وزن، سایز و … سنجیده می‌شود.

ویژگی های ناودانی

ناودانی با توجه به کاربردهای مختلف، دارای ویژگی‌های بسیاری هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است :

مقاومت در برابر تنش‌های فولادی

اشغال فضای کم

سرعت نصب بالا در ساختمان‌ها

تحمل در برابر ضربه

کارآمد بودن در طولانی مدت

کم بودن وزن اسکلت فلزی

استانداردهای رایج ناودانی

همان طور که گفته شد، ناودانی از نظر کاربرد به دو شکل C و U تعریف شده‌اند. در ساخت این مقطع فولادی، دو استاندارد UPE و UPN را در نظر گرفته‌ شده است. تفاوت این دو استاندارد در بال‌های به کار رفته در هر کدام از آن‌هاست.استاندارد UPE بال‌های موازی دارد و برای ناودانی C در نظر گرفته می‌شود؛ در حالی که  استاندارد UPN بال‌های مخروطی شکل دارد و برای ناودانی‌ U مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دو استاندارد تعریف شده در کشور ما مورد استفاده قرار می‌گیرند و استفاده از این محصول در کشورهای دیگر با استانداردهای مخصوص به خود تعریف می‌شود.

کاربردهای رایج ناودانی

ناودانی در صنایع مختلفی مانند خودرو سازی و ساختمان سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. شاید کاربرد اصلی ناودانی ها را بتوان در صنایع مختلف را این دانست که به منظور پایه و قاب مورد استفاده قرار می‌گیرد.‌در ساخت سازه‌های فولادی، مانند پل‌های فولادی از ناودانی استفاده‌‎های زیادی می‌شود. به طور کلی، از مهمترین کاربردهای ناودانی می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

ساخت نمای ساختمان

ساخت چهارچوب‌ها

بناهای معماری

ساخت تشکیلات دریایی

ساخت خرپا

استفاده از ناودانی به عنوان تیر یا ستون

در ساخت ماشین آلات